Davor Filipović - HDZ lokalni izbori 2021
Kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba

Davor Filipović

Rođen sam 10. lipnja 1984. u Sarajevu. Osim po rođenju, Sarajevo pamtim po njegovu bjesomučnom granatiranju s okolnih uzvišenja zbog čega sam ga 1992., zajedno s mamom i bratom, napustio i time prekinuo svoj drugi razred osnovne škole. Još mi je u sjećanju slika opraštanja od oca koji nas je u Doglodima, nedaleko od Ilidže, ispratio na put prema Kiseljaku. Tu vožnju u fići, u koji je stalo nas sedmero, nikad neću zaboraviti.

Nakon kraćeg boravka u Kreševu i Bukovici kod Tomislavgrada smjestili smo se u Promajni. Treći i četvrti razred osnovne škole završio sam u Promajni, a peti i šesti u Makarskoj. Nakon toga preselili smo se u Split, gdje sam završio sedmi i osmi razred. Dakle, osnovnoškolsko obrazovanje završio sam tako što sam promijenio četiri škole u različitim sredinama. Nakon toga upisao sam u Splitu srednju Ekonomsko-birotehničku školu koju sam završio 2002. godine.

S dolaskom u Split počeo sam u KK Split trenirati košarku. S tim sam klubom osvojio sve što se moglo osvojiti - pretkadetsko, kadetsko i juniorsko prvenstvo Hrvatske. Bio sam i juniorski košarkaški reprezentativac Hrvatske. U Stuttgartu smo 2002. na Europskom juniorskom prvenstvu osvojili zlatnu medalju, a dvije godine kasnije u Solunu smo na Svjetskom juniorskom prvenstvu u košarci bili četvrti.

Nakon osvojene zlatne medalje u Stuttgartu dobio sam stipendiju i otišao sam u SAD gdje sam na Fairleigh Dickinson University u New Jerseyju upisao Business Management i počeo sam igrati u najvišem rangu sveučilišnu američku košarku. Na tom sam američkom sveučilištu završio četiri semestra, nakon čega sam, vrativši se u Hrvatsku, nastavio studij na Ekonomskom fakultetu u Splitu gdje sam 12. rujna 2006. diplomirao. Nakon povratka u Hrvatsku nastavio sam košarku igrati za KK Alkar iz Sinja koji se natjecao u 1. ligi.

Specijalistički poslijediplomski studij „Strategija i korporativno upravljanje“ upisao sam 2007. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Taj sam studij završio 13. veljače 2008. obranom specijalističkog poslijediplomskog rada pod naslovom „Odnos eksterne revizije i nadzornog odbora u korporativnom upravljanju“.

EDAMBA doktorski studij iz Ekonomije i Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisao sam u prosincu 2008., a doktorsku disertaciju pod naslovom „Modeliranje egzogenih i endogenih varijabli organizacije za uspješno preuzimanje poduzeća“ obranio sam 9. ožujka 2011. Na natjecanju doktorskih disertacija 2012. u organizaciji Europskog udruženja doktorskih studija (EDAMBA) moja je disertacija u konkurenciji 67 sveučilišta iz 25 zemalja uvrštena u top 10 disertacija i ocijenjena je kao vrijedno znanstveno djelo.

Svoj prvi radni odnos zasnovao sam 2004. u revizorskom društvu Fimar d.o.o. Split, gdje sam radio na poslovima asistenta ovlaštenog revizora sve do prosinca 2007., a od tada sam obavljao poslove investicijskog analitičara u konzultantskom društvu Proventus strategije d.o.o. Zagreb. Od prosinca 2008. zaposlen sam kao znanstveni novak na Katedri za organizaciju i menadžment Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od ožujka 2011. na radnom sam mjestu višeg asistenta. U znanstveno zvanje znanstvenog suradnika izabran sam 17. svibnja 2012., a u znanstveno-nastavno zvanje i radno mjesto docenta na Ekonomskom fakultetu Zagreb izabran sam 26. studenoga 2014. U znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika izabran sam 20. lipnja 2017., a u znanstveno-nastavno zvanje i radno mjesto izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu Zagreb izabran sam 5. lipnja 2019. Do sada sam na tom fakultetu sudjelovao u izvođenju nastave na više predmeta, kao što su: Organizacija, Menadžment integracijskih procesa, Korporativno upravljanje, Strateški menadžment, Poslovna strategija te Management i Organisation u okviru preddiplomskog sveučilišnog studija na engleskom jeziku "Bachelor Degree in Business".

U 2016. kao gost predavač održao sam predavanje na temu „Cross-border acquisitions in tobacco industry: experience from Republic of Croatia“ u okviru preddiplomske nastave na University of Houston, C. T. Bauer College of Business. Također sam kao gost predavač u 2019. održao gostujuće predavanje u okviru preddiplomske nastave na temu „Cross-cultural differences between USA and Republic of Croatia“ na Fairleigh Dickinson University, Silberman School of Business.

Bio sam, odnosno još uvijek sam član i predsjednik brojnih recenzentskih i znanstvenih odbora međunarodnih znanstvenih skupova. Sudjelovao sam u izradi više znanstvenih i stručnih projekata.

Od srpnja 2017. zastupnik sam u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Predsjednik sam Odbora za financije Gradske skupštine Grada Zagreba. Uz to, član sam Odbora za gospodarski razvoj, Odbora za kontrolu, Odbora za mladež, Povjerenstva za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije za Grad Zagreb te Povjerenstva za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost. Predsjednik sam Nadzornog odbora Hrvatskih šuma d.o.o. od studenog 2017., dok sam u istom društvu član revizijskog odbora. 

Pohađao sam i uspješno sam završio program edukacije „Korporativno upravljanje za članove nadzornih i upravnih odbora“ u organizaciji Ekonomskog fakulteta Zagreb i Ekonomskog fakulteta Split, kao i „QMS Auditor/Lead Auditor Training Course“ u organizaciji Lloyd's Registra Zagreb. Uz to, sudjelovao sam na „5th Workshop on Organization Change and Development: Core Competences in a Changing World“ (Wirtschaftsuniversität Beč, 23.-24. rujna 2010.) u organizaciji European Institute for Advanced Studies in Management. Također sam sudjelovao na edukaciji „How to be successful with EU Funding“ (Ekonomski fakultet Zagreb, 24.-25. veljače 2011.) kao i na edukaciji „Working with EU“ (Brussels, 30.3.-1.4. 2011.) u organizaciji European Training Institute. U 2017. sudjelovao sam na edukaciji "Enhancing Competencies of Supervisory Board Members on Corporate Governance of State-Owned Enterprises" (u organizaciji European Bank for Reconstruction and Development i Ministarstva državne imovine). U 2020. sudjelovao sam na edukaciji "State and SOE Guidelines for Preparation and Implementation of SOE Restructuring and FOPIP Plans"  kao i edukaciji "Enhancing Competences of Supervisory Boards and Audit Commitees in SOEs" (u organizaciji European Bank for Reconstruction and Development i Ministarstva državne imovine).

Autor sam više od 70 znanstvenih i stručnih radova. Napisao sam 2012. knjigu „Izazovi integracijskih procesa: rast poduzeća putem spajanja, preuzimanja i strateških saveza“ na temelju koje sam dobio Državnu nagradu za znanstvene novake u području društvenih znanosti. Za znanstveni sam rad u 2013. dobio nagradu „Mijo Mirković“ koju mlađim znanstvenicima dodjeljuje Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Nagradu „Mijo Mirković“ dobio sam i 2015. za skupni znanstveni članak s istaknutim znanstvenim doprinosom u polju ekonomije kao i 2017. za koautorstvo sveučilišnog udžbenika „Organizacija“. Uz to, nagrađen sam i stipendijom Andrónico Lukšić Abaroa Fellowship na Harvard Kennedy School of Government za sudjelovanje na HKS Executive Education programu Art and Practice of Leadership Development (Harvard University, 9.5.-16.5.2014.).

Najveće postignuće je moja obitelj. Zajedno sa suprugom uživam u svakom trenutku koji provodimo s našim sinom.